Hétvégén dartsos szemeinket Belgiumra szegezzük, hiszen elindul a European Tour sorozat. Jön az első állomás, a helyszín pedig Hasselt városa.

Belgian Darts Championship

Kifejezetten szeretem a European Tour állomásokat, a nagy nevek mellett ugyanis mindig szembejön egy-egy “underdog”, akivel nagyot kaszálhatunk. Nem mellesleg ezeken a meccseken képbe kerülhetünk, hogy a ranglista középmezőnyéhez tartozó játékosok hogyan teljesítenek közönség előtt (gondolok itt olyan dartsosokra, akik heti szinten nem tudják megmutatni magukat a Premier League fordulókon). Ne felejtsük el, a Players Championship tornák úgynevezett “floor” versenyek, ezeket közönség előtt, nyugodt körülmények között játsszák. Azt is érdemes még megemlíteni, hogy idén először Magyarország is rendez European Tourt, mégpedig május 8-10. között az Érd Arénában szurkolhatunk a legjobbaknak.

Kicsit hasonló a helyzet most Belgiummal is, hiszen most hétvégén a belgák is először rendezhetnek European Tour versenyt. Annyiból előrébb járnak, mint mi, hogy 2015 és 2017 között Hasselt városa adott otthont a European Darts Championship viadalnak. A párosítások a csütörtöki soroláson fognak kirajzolódni, de ami biztos, hogy többek között olyan nagy nevekkel fogunk a hétvégén találkozni, mint van Gerwen, Peter Wright, Gerwyn Price, Ian White vagy Michael Smith. Megpróbálunk gondolatébresztőként a végső győztesre javaslatokat tenni.

Michael van Gerwen

Nem is lehet kérdés, hogy a világelső hollandot tartják a végső győztes legnagyobb várományosának. Hiába bukta el Gerwen az idei vébé fináléját, hiába nem nyert még idén egy tornát sem, és hiába játszik új nyilakkal, ha ő elindul egy versenyen, toronymagas esélyes a végső győzelemre. Amikor Hasselt városa adott  otthont a European Darts Championship sorozatnak, akkor MvG nyert mind a 3 évben! Mondhatjuk tehát, hogy kifejezetten szeretheti, ha Belgiumban kell játszani.

Tavaly rögtön az első European Tour versenyt meg tudta nyerni Leverkusenben (a döntőben Rob Crosst verte meg), aztán további hármat húzott még be 2019-ben. A hollandnak extra motivációt jelenthet, hogy első alkalommal kerül ez a torna megrendezésre, így nyilván szeretne villantani. Erre minden esélye meg is van, hiszen ismeri a terepet, továbbá ne felejtsük el azt sem, hogy biztos frusztrálja a világelsőt, hogy idén még nincs tornagyőzelme.

M. van Gerwen végső győzelme 2,55-ös oddsszal fogadható.

Peter Wright

Természetesen “Snakebite” idén minden versenyen majdnem Gerwennel egy szinten említendő, ha a végső győztesről beszélgetünk. Szépen menetel a Premier League-ben, az első major tornát, a Masters behúzta, valamint nyert már egy Players Championship fordulót is. Ezektől az eredményektől eltekintve a skót játéka nagyon rendben van, fejben is összeszedett.

A tavalyi év European Tour győzelem nélkül zárult a skótnak, egyedül a European Darts Grand Prix-n jutott el egészen a fináléig, azonban egy szoros csatában kikapott a végén Ian White-tól. A jelenlegi formáját elnézve, érdemes “Snakebite” végső győzelmén is elgondolkodni.

Peter Wright végső győzelme 5,25-ös oddsszal fogadható.

Gerwyn Price

A skót világbajnok mellett idén Price van a legjobb formában. A poszt megírásának pillanatában a walesi 3 döntetlennel áll a Premier League-ben és pont a dublini fordulóban küzd meg egymással Price és Wright. “The Iceman” idén behúzott már egy Players Championship fordulót, az első major tornán viszont nem jött ki neki jól a lépés. 2019-ben a International Darts Open elnevezésű ET versenyt megnyerte, amivel egyben címet is védett. 2018-ban Whitlockot, 2019-ben pedig Rob Crosst verte a fináléban. A fogadóirodák harmadik esélyesként jelölik meg a hétvégi ET versenyen, érdemes a walesi végső győzelmén elgondolkodni.

Gerwyn Price végső győzelme 6,75-ös oddsszal fogadható.

Ian White

Ian White-nak csak megszületnie volt nehéz, profi darts játékosnak lenni nem. Hogy miért? Az angol Stoke-on-Trent városában született, ahonnan egy bizonyos Phil Taylor is származik…

Természetesen ezen túl is bizonyította White, hogy remek játékos. 2019-ben két European Tourt is meg tudott nyerni, ráadásul úgy, hogy a döntőkben egyszer Peter Wrightot, egyszer pedig van Gerwent tudta maga mögé utasítani. Ezen túl pedig további 2 eseményen a második hely jutott neki (mindkétszer a holland világelső állította meg). Elnézve a tavalyi ET eredményeit, a hétvégi verseny előtt kicsit méltatlanul magasnak tartom az oddsot White-ra, de annyi baj legyen, minimális pénzzel érdemes az angol végső győzelmén elgondolkodni.

Ian White végső győzelme 24,00-es oddsszal fogadható.

És egy utolsó mondat: a hazai közönség előtt szereplő Dimitri Van den Bergh 52-szeres, míg Kim Huybrechts 130-szoros pénzt hozhat a konyhára, ha bevállaljuk valamelyikük végső győzelmét.