Bárcsak Liverpoolban élhetnénk mostanság, hiszen a város nagyobbik futballcsapata (elnézést az Everton szurkolóktól) bajnoki címet ünnepel hamarosan, míg csütörtök este a darts Premier League is megérkezik a városba. Ráadásul lesz két olyan összecsapásunk, ahol a hétvégi UK Open párosításokat ismétlik meg.

Gerwyn Price – Michael van Gerwen

Azt hiszem nem túlzunk, ha azt álíltjuk, hogy a két bombaformában lévő dartos összecsapása lesz az este sláger mérkőzése. Michael van Gerwen novemberben nyert utoljára tornát a PDC-n belül, ezen rossz sorozata végére tett pontot a hétvégén azzal, hogy bezsebelte a UK Open trófeát. A holland az egész torna alatt meggyőző játékot mutatott, nagyon magabiztos és elszánt volt, aminek mi nézők örülhettünk a legjobban, hiszen MvG egy 9nyilast is összehozott a Gurney elleni összecsapásán. A győzelemhez vezető úton többek között le kellett győznie a címvédő Aspinallt, a korábbi UK Open győztes James Wade-et, a Premier League-ben vitézkedő Crosst és Gurneyt, na meg persze a finálében egy bizonyos Gerwyn Pricet is.

Ami a Premier League-et illeti, a Smith elleni múlt heti vereség azt jelentette, hogy a holland visszacsúszott a tabella harmadik helyére. Öt lejátszott meccséből eddig hármat megnyert, kétszer pedig kikapott. Az eddigi legmeggyőzőbb játékát a második játéknapon mutatta, amikor is erődemonstrációt tartott Gurney ellen: 105.05-ös átlaggal, 7-1-re nyerte azt a meccset.

Gerwyn Price-nak is nagyon jól alakult a hétvégi UK Open szereplése. Többet között Nopperten, Ricky Evansen és Johnny Claytonon keresztül sikerült bemasíroznia a döntőbe, ahol mint említettük van Gerwen jött vele szembe. Az egészen elképesztő döntőben Price ismét bizonyította, hogy a világelsővel szemben bármikor felveszi a versenyt. 5-1-re is vezetett már, innen kapaszkodott vissza a holland.

A walesi parádés szezont fut eddig. Idén két Players Championship döntőben is második helyen végzett, a 6. Players Championship állomást viszont megnyerte. Kitaláljátok, hogy kivel döntőzött? Hát persze, hogy van Gerwennel! Az idei első European Tourt is behúzta Belgiumban. A Premier League-ben pedig idén három döntetlent követően valami egészen brutális játékkal legyőzte Peter Wrightot, aztán múlt héten kisebb meglepetésre kikapott Durranttól. Price így öt egységgel az ötödik helyen áll a tabellán.

Vasárnap Gerwen örülhetett. Kép forrása: PDC

Gerwyn Price és Michael van Gerwen egymás ellen eddig 23 alkalommal mérkőzött meg, ezeken az összecsapásokon 20 van Gerwen és 2 Price győzelem született, valamint egy döntetlenjük is van. Ha ezeket a meccseket leszűkítjük csak a PL-re, akkor az egyetlen iksz mellett 2 elég sima MvG győzelmet találunk (3-7, 2-7). Viszont messzemenő következtetés kettejük mérlegéből ne vonjunk le, ugyanis Price 2018-tól kezdve rendre csak 1 vagy 2 leggel kapott ki a világelsőtől, amivel a fenti állításunkat támasztja alá, azaz bármikor képes megszorongatni a hollandot. A csütörtöki összecsapásuk az elmúlt hetek formáját elnézve nagyon a döntetlen felé megy, így mi emelett tesszük le most a voksunkat.

Tipp: Döntetlen születik a meccsen. Odds: 4,15

Rob Cross – Stephen Bunting

Várhatóan a Price – Van Gerwen meccs után eléggé fel lesz spanolva a közönség, de ha ez még nem lenne elég nekik, akkor érzik a színpadra a forduló “kihívó” játékosa, Stephen Bunting, hogy megmérkőzzön Rob Crosszal. Azzal a Crosszal, akinek az idei Premier League szereplése eddig nem alakul túl jól. 1 győzelem, 2 vereség és 2 döntetlen szerepel a neve mellett, amivel jelenleg csupán 8. a tabellán.

De nem csak a PL, úgy teljes egészében az idei szezon nem alakul túl fényesen a 2018-as világbajnok számára. A Players Championship fordulókon eddig egy negyeddöntő a legjobb eredménye, az első ET állomáson csak két kört tudott menni, a hétvégi UK Openen is a negyeddöntő jelentette a végállomást számára. Fontos megemlíteni azért az angollal kapcsolatban, hogy több nyilatkozatában elmondta már, hogy az idei évben változtatott az életvitelén, fogyott is elég sokat, így biztos, hogy ez is közrejátszik a formahanyatlásán. És hát ha már UK Open, kitaláljátok, hogy kivel játszott a legjobb 16 között Cross? Igen, Buntinggal.

Azzal a Stephen Buntinggal, aki korábbi BDO világbajnok és köztudottan nagy Liverpool szurkoló hírében áll. Nem ismeretlen terep az angol számára a Premier League légköre, hiszen 2015-ben állandó résztvevője volt a sorozatnak és végül 8. helyen végzett. Az akkori liverpooli állomáson pedig nem mással, mint A legendával, Phil Taylorral sorsolták össze. Az más kérdés, hogy erre az összecsapásra szívesen emlékszik-e a darts világ Peter Griffinje, ugyanis Taylor egy laza 7-1-re mosta le ellenfelét.

Ha Crosszal kapcsolatban kiemeltük, hogy az idei évben nem tudott maradandót alkotni, akkor ugyanezt Bunting kapcsán is meg kell tennünk. A Players Championship fordulókon eddig egy elődöntő a legjobb eredménye, az első ET állomáson csak egy kört tudott menni, a hétvégi UK Openen pedig a legjobb 16 jelentette neki a végállomást. Pont mostani ellenfele, Rob Cross ütötte el a továbbjutástól, pedig nem játszott rosszul az angol. 91.20-as átlaggal és 38%-os kiszállózással zárta ezt az meccset.

Rob Cross és Stephen Bunting eddig négy alkalommal mérkőzött meg egymással és mind a négy meccset Cross húzta be. Ennek a találkozónak nagyobb tétje Cross számára van, ugyanis ha a komolyan gondolja az idei PL szereplését, akkor ideje lesz elkezdenie gyűjtögetni a pontokat. Buntingot nyilván spanolja majd a hazai szurkolótábor, szeretne jól teljesíteni, de hétvégi eredményüket elnézve, azt gondoljuk, hogy “Voltage” lesz a mérkőzés nyertese.

Tipp: Rob Cross nyer. Odds: 1,81